sâmbătă, 15 septembrie 2012

Te iubesc, te doresc,gura lumii: nu şi nu!




     Aseară, am ieşit cu în oraş, împreună cu un cuplu drag mie. Ea, 28 de ani, draguţă, inteligentă, cu studii superioare şi o meserie de invidiat. El, 24 ani, drăguţ, inteligent, fără studii superioare, are o mică afacere cu perspective mari. S-au cunoscut acum vreo 3 ani, pe internet. Aşa cum se derulează cursul relaţiilor pe internet, au discutat o perioadă de timp, s-au văzut, s-au plăcut, au continuat cu discuţii interminabile la telefon, pe net, iar s-au văzut şi tot aşa, au ţinut-o 3 ani de zile, până când, convinşi fiind de faptul că se iubesc, că se potrivesc din toate punctele de vedere, s-au hotărât să-şi dea o şansă şi el s-a mutat din Bucureşti în orăşelul nostru de provincie. Până aici, nimic interesant, nimic ieşit din comun.

     Ei bine, problemele au început în momentul în care el s-a mutat la ea. Părinţii, colegii ei de muncă, prietenii, toţi oamenii din jurul ei au încercat să-i despartă. De ce? Pentru că, vezi Doamne, ea e mai mare decât el cu 4 ani şi pentru că ea are studii superioare iar el nu. Nu contează pentru nimeni că pe ei nu-i deranjează deloc diferenţa de vârstă, că el nu are, încă, studii superioare din cauza faptului că a trebuit până acum să muncească pentru a-şi întreţine părinţii bolnavi, că el nu se vrea întreţinut de ea şi că are o mică afacere din care poate să se întreţină singur... nu... toată lumea se impiedică în faptul că el este mai mic cu 4 ani decât ea şi că  nu are studii superioare. 
     Este atât de uşor să-i judecăm pe alţii, fără să fim în cunoştinţă de cauză... 
    De ce este “greşit”să te îndrăgosteşti, ca femeie, de un bărbat mai tânăr decât tine , sau invers, ca bărbat, de o femeie mai în vârstă decât tine? De ce trebuie neapărat să aibă studii superioare? Ţin cont iubirea şi înţelegerea de aceste aspecte? În situaţiile în care nu este vorba de bani sau alte interese, când e vorba pur şi simplu de atracţie, pasiune sau iubire, sunt vârsta sau studiile un obstacol? 
     Eu cred că gura lumii este cea care dă atâta importanţă acestor aspecte şi că ne temem prea mult de această gură a lumii. Până la urmă, nu cred că există o diferenţă ideală de vârstă, aşa cum nu cred nici că există nici relaţia ideală. Atâta timp cât există compatibilitate sexuală şi psihică, poţi să stai într-o relaţie, indiferent de vârstă sau de studii. Cunosc oameni care, având aceeaşi vârstă, acelaşi nivel al studiilor, se complac în căsnicii în care respectul reciproc nu mai există demult , iubirea nici atât şi, culmea, gura lumii n-are nimic de spus. 
     Cred că ceea ce contează foarte mult într-o relaţie, dincolo de dragoste, este inteligenţa. Un om inteligent ştie să vadă dincolo de vârstă şi de studii, ştie să-şi preţuiască partenereul pentru ceea ce este el şi nu pentru ceea ce cred alţii că ar fi. O inimă care iubeşte este întotdeauna tânără. Până la urmă, nici unul dintre noi nu este de vină că s-a născut mai devreme sau mai târziu, că în momentul întâlnirii unul dintre noi avea studii superioare, iar celălalt nu. Aşa a fost să fie... “to love is to be wise”, aş concluziona:) 
     Părerea voastră care este? Care este diferenţa ideală de vârstă într-o relaţie? Cât e de important ca partenerii să aibă acelaşi nivel al studiilor? 


32 de comentarii:

  1. pe mine nu m-a interesat gura lumii si mi-am luat barbat mai mic decat mine. dupa 4 ani de casnicie suntem ca la inceput si nici inca nu ne-am plictisit unul de celalalt. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru că ,mătăluţă eşti "intelijentă" şi nici nu prea are cum să se plictisească omul lângă tine:)

      Ștergere
  2. dragostea nu tine de varsta,studii sau de cum arati...din pacate ,,gura lumii,,a reusit sa desparta multe cupluri.trist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. părerea mea este că, "protagoniştii" acelor cupluri care s-au lăsat despărţite de gura lumii nu s-au iubit suficent.Gura lumii ţine, ca orice minune, 3 zile.

      Ștergere
  3. cand el sau ea, la sfarsitul unei relatii invoca lucruri legate de varsta sau de studii.....nu fi trist sau trista pt ca nu ai pierdut nimic. Mie , de exemplu, mi sa spus...;;ar fi trebuit sa ma tii in puf'' , desi daca era dupa partea materiala nici nu ar trebui sa ma uit dupa respectiva. eu o iubeam doar pt ce era ea, desi mai tarziu s-a dovedit ca nu era asa cum credeam eu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi, tu, Aurelian, atunci când ajungem să punem capăt unei relaţii, vrem, nu vrem, o facem pentru că persoana de lângă noi nu mai corespunde idealurilor noastre. Asta nu înseamnă că, la început era altfel, se poate întâmpla şi ca pe parcursul relaţiei, unul dintre partenerei să evolueze mental mai mult decât celălalt, să aibă idealuri noi, să-şi dorească altceva. E părerea mea .

      Ștergere
  4. prejudecatile fac parte din lumea celor mai putin inteligenti;daca tii cont de ele, inseamna ca apatii acelei lumi a lor si lasi ca viata ta sa fie condusa de altii; nu sunt de acord cu prejudecatile,si nu ma intereseaza ce spune lumea de rau despre mine...sunt invidiosi...:)eu nu traiesc in casa cu lumea ci cu cel pe care mi l-am ales; e o vorba din batrani:gura lumii n-o astupa decat pamantul...adevarat

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai, bine draga Oana, noi acum n-o facem pe "gura lumii"? :) Nu exista diferenta de varsta ideala(ha,ha,ha! ascultam piesa si am scris "ideabila"), ci doar parteneri ideali. Problema lipsei studiilor superioare nu mai e, de fapt, de mult o problema, acum situatia financiara sta la baza criteriilor de compatibilitate. Si, ca sa inchei, conteaza ce simt cei doi, ce-si doresc, s.a.m.d., totul tre` sa se rezume la ei, la relatia lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eşti tu,oare, acel "dragă" anonim?:) Sunt de acord cu tine, este important ce simt cei doi.Şi nu, nu o facem pe gura lumii,ne exprimăm o opinie, nu încercăm să despărţim un cuplu:P

      Ștergere
    2. :))) Sunt o ea.... ;) Nu incercam sa-i despartim, ba, mai mult, ii sustinem sa-si continue relatia, daca asta-si doresc cu adevarat. Unii nu-si dau seama ce lucru mare e sa ai alaturi o fiinta draga, sa iubesti si sa fii iubit/a. Nu-i un cliseu, e un fapt.

      Ștergere
  6. Lumea intotdeauna va baga bete in roate, o spun din experienta. Daca iubirea este mare si ai un psihic bun totul se termina cu bine, daca nu, din pacate, se duce totul pe apa sambetei. Asa este lumea, invidia este mare, frustrarea si mai mare. Si ce este culmea : nu comenteaza oamenii care au experienta de viata, relatii de ani de zile ( desi nu au nici acestia dreptul sa isi bage nasul), comenteaza retardati ai societatii care nu au un/o iubit/a sau un/o sot/ie si poate nici nu vor avea vreodata, pentru ca sunt prea aroganti, atotstiutori si "toba de carte".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-un cuvânt, vorbeşte frustrarea din ei,nu?:) Oamenii fără frustrări de acest gen, n-au timp să stea să critice alte cupluri, au nevoie de timp pentru iubirea lor:)

      Ștergere
  7. "gura lumii"=invidie,la ei nu mai exista dragoste sau iubire. Conceptia asta despre barbat sa fie mai in etate decat femeia,femeia sa nu aive mai multa scoala ca barbatul sau sa fie de aceiasi religie si culoare credeam ca nu mai exista de ani in urma deoarece acest tipar s-a spart demult. AZI NU MAI CONTEAZA ANI,NUMAI DRAGOSTEA SI BANI !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. nu conteaza lucrurile acestea marunte,te citez "Atâta timp cât există compatibilitate sexuală şi psihică, poţi să stai într-o relaţie, indiferent de vârstă sau de studii." Nu va uitati in gura lumii,ca doar nu fac parte din relatia in cauza,in dragoste trebuie MAXIM 2!

    RăspundețiȘtergere
  9. Oamenii acestia nu au de lucru ?? Viata personala nu au? Nu se gandesc ca toate vorbele ce le scot se pot intoarce impotriva lor ? Aceasta "ocupatie" a acelor persoane e o tampenie . Oameni buni gasiti-va ceva de lucru si nu mai stati pe la colturi sa vedeti ce face vecina , barbatul vecinei , cu cati baieti merge fata vecinilor in oras sau eu stiu ce va mai preocupa pe voi ! Apreciez persoanele care isi vad de relatia lor ,si "gura lumii" o calca in picioare !
    Anii, in ziua de azi nu mai conteaza, e mult mai important sa existe compatibilitate din toate punctele de vedere. Banii sunt doar o necesitate pentru a trai , nu trebuie sa devina o influenta pentru a incepe cu un barbat sau o femeie langa care nu esti fericit, fericita .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O tampenie,sau nu, exista din pacate oameni fara ocupatie ,preocupati doar de ce se intampla in ograda vecina.

      Ștergere
  10. ......Oana, de ce ajungem sa punem capat unei relatii?....nu era asta tema. Cea am scris eu nu este nu este nici pe departe un raspuns la aceasta intrebare..........in fine

    RăspundețiȘtergere
  11. In dragoste si in razboi totul e permis... si cred ca e suficient pentru a-ti raspunde la intrebarea de final! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Idem cum am scris prima data

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si prima data ce ai scris, mai mosica?:)A sters nemernicul, n-am apucat sa vad:)

      Ștergere
    2. 'Nemernicul' este pritenul nostru......

      Ștergere
  13. Subscriu la ce a comentat Mosica....

    RăspundețiȘtergere
  14. Nemernicul ala este prietenul meu

    RăspundețiȘtergere
  15. Adevarata vorba aia, cum ca, cine se aseamana, se aduca?:))))

    RăspundețiȘtergere
  16. Oana, concluzia care-i? App, ei ce au hotarat,prietenii tai? Tre` sa aiba in vedere ca unele decizii se iau cu inima(daca vor sa fie fericiti) nu rational(ca sa nu zic cu capu`).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei sunt impreuna, bine merci si ii doare undeva de gura lumii:)

      Ștergere
  17. eu consider ca ar trebui sa aiba cam acelasi nivel de cultura, nu neaparat studii. de ex intr-o relatie sunt momente si situatii cand e nevoie sa fii inteles de partener explicand cu 2 cuvinte sau sa inteleaga fara nici un cuvant. si daca o persoana scurta la minte.... pana la urma se ajunge la cearta.
    gura lumii... face rau doar daca poate si i se da voie. depinde de cuplu daca lasa sa i se faca rau

    RăspundețiȘtergere